Csendben maradjak?

A "Ha nem tudsz mondani egy jó szót, akkor inkább ne is mondj semmit." kijelentés elég gyakori. Használjuk a mindennapjainkban egy bugyuta megjegyzés után, vagy egy negatív kijelentés előtt. 
De tényleg jó, ha lenyeljük a békát és inkább nem mondunk semmit?
Tudom, hogy tizennyolc évesen az, hogy vannak tapasztalataim, elég viccesen hangzik mások számára, de én meg ezt találom nevetségesnek. Az, hogy fiatal vagyok nem azt jelenti, hogy nem élek át naponta nehézségeket és nincsenek akadályok, amikkel meg kell küzdenem. A csendben maradás is egy ilyen akadály. Sok ember szerepelt már az életemben és sokszor maradtam csendben, amikor ordítani tudtam volna. Túl sokszor. 
Én általában adok a szeretteim véleményére. Sőt, sokszor olyanokéra is, akikére nem kéne és ebből adódóan rengetegszer félek is mások véleményétől és stresszelek rá a dolgokra. Ez mind él az iskolában, az edzéseken, vagy a magánéletemben. Régen az írásaimat sem mertem megmutatni az ismerőseimnek, mert felmerült bennem a kérdés, hogy "Vajon mit szólnak majd?". Azonban az utóbbi egy évben megtapasztaltam, hogy ez a hozzáállás mennyire nem jó. Megéri magamat tönkretenni, mások miatt, akik lehet, hogy nem is lesznek sokáig mellettem? Komolyan jó nekem, ha megpróbálok mindenkinek megfelelni? Annyiszor nyeltem le a békát, hogy ne bántsak meg másokat és ne csináljak drámát, hogy közben magamat csináltam ki. Sok álmatlan éjszákat és magamban pörgést okoztam magamnak azzal, hogy nem mondtam ki, amit érzek. 
És azt kell, hogy mondjam, hogy butaság volt a részemről.
Én mért ne mondhatnám ki, amit érzek, amikor mások simán belegyalogolnak a lelkembe azzal, hogy ők elmondják a véleményüket? Mért hagyjam, hogy elvegyék a kedvem, amikor jól érzem magam a bőrömben? Miért kell akkor is mosolyognom, amikor sírni tudnék, mert valaki megbántott és én hagytam neki? Jobb nekem, ha csendben maradok, hogy ne szóljak egy rossz szót? Megéri a "népszerűségem" miatt befogni, ahelyett, hogy elmondanám az érzéseim?
Szerintem nem, főleg olyanok miatt nem, akik nem teszik meg ugyanezt értem. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tökéletlenül tökéletes

Levegő

Bárcsak tudnám